Mensen wonen al 5000 jaar in deze stad aan een natuurlijke haven in de Turkse Rivièra.

Fethiye was ooit Telmessos, onderdeel van het oude Lycia, een confederatie van onafhankelijke stadstaten.

De Lyciërs stonden bekend om hun unieke begrafenisgewoonten en hebben 2500 jaar oude sarcofagen achtergelaten in de straten van Fethiye, en prachtige rotsgraven in de kliffen buiten de stad.

Fethiye is tegenwoordig een vakantieoord en een handige toegangspoort tot de afgelegen ruïnes van andere Lycische steden, de 18 kilometer lange Saklıkent-kloof en het buitengewone strand en de lagune van Ölüdeniz. Maar er is veel te genieten aan het resort zelf, van de authentieke wekelijkse markt tot het eersteklas museum en de koele, schaduwrijke steegjes van de oude stad.

1. Ölüdeniz-strand

Rond de landtong, slechts tien kilometer ten zuiden van de oude stad van Fethiye, is een scène van zeldzame schoonheid te zien.

Het Ölüdeniz-strand met blauwe vlag is een halve maan met witte kiezels, met helder water een betoverende tint turkoois die gloeit in het zonlicht.

Er zijn veel dingen gecombineerd om deze plek zo speciaal te maken.

Een daarvan is het wolkenkrabberende berglandschap aan de rand: de top van Babadağ, een berg van net geen 2.000 meter hoog, stijgt slechts vijf kilometer uit de kust en staat tegenover de 1.400 meter hoge Karatepe.

Achter de noordkant van het strand ligt een lagune, een donkerdere blauwe tint maar net zo helder en beschermd als een natuurreservaat.

Er zijn strandclubs aan de oevers van de lagune, met ligstoelen waar je gewoon in het warme, ondiepe water kunt glijden of een waterfiets kunt huren voor een kleine reis.

2. Graf van Amyntas

Je kunt boeiende sporen van oude Telmesso’s zien in de hoge kalkrotsen die de zuidelijke grens van Fethiye vormen.

Daar kun je een steil voetpad volgen langs de voet van de kliffen om de Lycische graven beter te bekijken.

Deze zijn gemaakt van de rotswand en kunnen opmerkelijk groots zijn, met friezen, frontons en Ionische zuilen.

De mooiste van allemaal is op het hoogste punt en biedt een adembenemend uitzicht op Fethieye en zijn golf.

Dit is het graf van Amyntas, gesneden rond 350 voor Christus, dat een ongeëvenaarde schaal heeft in dit ensemble en een soort narthex voor zijn grafkamer heeft.

Een inscriptie op de zijkant luidt “Amyntou tou Ermagiou” (Amyntas, zoon van Hermagios).

3. Lycische sarcofagen

Een eigenaardigheid van de Lycische cultuur is dat, in tegenstelling tot in het oude Griekenland, de doden overal in de stad werden begraven in plaats van in één necropolis.

Dit was het geval in Fethiye, en wat opwindend is, is dat deze monumenten, gebouwd van lokale kalksteen, bleven staan ​​terwijl de moderne stad eromheen groeide.

U kunt dus een zijstraat in Fethiye inslaan en oog in oog komen te staan ​​met een graf dat zo’n 1300 jaar oud is.

Deze kunnen rijkelijk versierd worden met reliëfs en oplopen tot drie verdiepingen.

De meest sierlijke is te vinden in de tuin van het stadhuis (Belediye), ontworpen als een huis met twee verdiepingen en sportieve reliëfs op de muren, waaronder een afbeelding van soldaten die schilden op het dak dragen.