Wollongong, een uur ten zuiden van Sydney, is een kuststad vol met stranden, prachtige natuurlijke landschappen en inspiratie voor dagjes uit.

De stad wordt verdrongen op een natuurlijke kustvlakte door de zandsteen Illawara Escarpment, die enkele honderden meters landinwaarts klimt.

Een paar attracties op deze lijst profiteren van de breedbeeldweergaven vanaf de helling, terwijl de Grand Pacific Drive langs de kust slingert en u voor woorden kan laten verdwalen.

Er zijn in de zomer 17 surfstranden geopend in Wollongong, allemaal met gratis parkeergelegenheid aan de waterkant, en als de golven in de Stille Oceaan te veel zijn, heeft de stad een paar zoutwaterzwembaden direct aan de kust.

Om dingen door elkaar te halen, kun je naar musea, dierentuinen en een uitstekend waterpark gaan, of je terugtrekken in een boeddhistisch tempelcomplex of een rijke botanische tuin.

1. Grand Pacific Drive

Wollongong ligt aan een kustroute van 140 kilometer, vertrekt vanuit het CBD van Sydney en eindigt in de prachtige Shoalhaven.

De route slingert zich een weg door het Royal National Park (de op één na oudste ter wereld) langs kliffen, filmische stranden, stukken regenwoud langs de kust en naar talloze plaatsen waar u uit de auto kunt stappen en kunt genieten van het landschap.

Een stuk dat je adembenemend zal zijn, is de Sea Cliff Bridge (2005), bijna een halve kilometer lang en kronkelend met contouren van de zandstenen rotswand.

Je kunt uitstappen en lopen of rijden op de parallelle paden, en er zijn uitkijkposten op de kliffen, zodat je dit door mensenhanden gemaakte wonder en de Pacifische achtergrond van bovenaf kunt vastleggen.

2. Wollongong Botanic Garden

In het hoogste deel van Wollongong, op het prachtige terrein van Gleniffer Brae Manor House, ligt de botanische tuin van wereldklasse.

Dit alles ligt langs een kreek, voedt een klein meertje en heeft belangrijke collecties van inheemse en exotische planten.

Om er maar een paar te noemen: er is een palmentuin, een rozentuin, een regenwoudcollectie, een droogzandtuin, een succulente collectie en een tuin voor bloeiende bomen en struiken.

Alleen al in de palmtuin staan ​​meer dan 800, zeldzame en bedreigde soorten, terwijl de rozentuin allerlei soorten en cultivars biedt, van hybride thee tot Floribunda.

De Towri Bush Tucker Garden geeft je inzicht in de vele plantensoorten die in de Aboriginal cultuur worden gebruikt voor voedsel, onderdak en medicijnen.

De Wollongong Botanic Garden is gratis toegankelijk, heeft een gigantische kinderspeelplaats en organiseert een heel programma met activiteiten en evenementen voor de lokale gemeenschap en bezoekers, variërend van begeleide wandelingen tot filmvertoningen.

3. Wollongong Harbor en vuurtorens

Een van de mooiste bezienswaardigheden langs de kust is de haven van Wollongong, in een bekken dat in de jaren 1840 voor het eerst werd gebaggerd en uitgehouwen om steenkool uit lokale mijnen te vervoeren.

De haven, die nu op de monumentenlijst staat, is een vertrekpunt voor visboten en combineert natuurlijke en door de mens veroorzaakte schoonheid.

Aan de oostelijke rand van de monding van de haven staat de Wollongong Breakwater Lighthouse, gebouwd in 1872 toen de kolenvaart op zijn hoogtepunt was en in 1974 buiten gebruik werd gesteld. Op de Flagstaff Hill in het zuiden ligt de werkende Wollongong Head Lighthouse (1936), met gegroefde muren en een bereik van 19 zeemijl.

In de jaren 1880 werd een verborgen geschutsopstelling op de heuvel gebouwd om de haven te beschermen.

De drie kanonnen die je vandaag ziet, zijn de originele 68-ponders, gegoten in 1861.