Frenkie de Jong is een van de beste middenvelders in het wereldvoetbal.

In een exclusief interview met Guillem Balague voor BBC Radio 5 Live’s European Football Podcast, vertelt de 23-jarige man uit Barcelona en Nederland over hoe sport de strijd tegen racisme kan leiden, na het coronavirus kan terugkeren in het voetbal en leert van Lionel Messi en de muzikale inspiratie achter zijn naam.

‘Het maakt niet uit welke kleur je bent, iedereen is hetzelfde’

De tweet bovenaan het Twitter-account van Frenkie de Jong is aangrijpend.

Hij wordt afgebeeld naast internationale teamgenoot en Liverpool-middenvelder Georginio Wijnaldum, een zwarte speler, met hun armen uitgestoken, samen met de hashtag #stopracism.

De foto werd in november genomen, maar De Jong plaatste hem deze week opnieuw – te midden van wereldwijde protesten na de dood van een ongewapende zwarte Amerikaanse man, George Floyd, die stierf nadat een blanke politieagent bijna zijn knie in zijn nek had gestoken negen minuten in Minneapolis.

‘Je voelt je heel verdrietig dat er nog steeds zoiets is’, zei De Jong. ‘Ik kan me niet voorstellen dat mensen zo denken, het is echt raar.

“In onze kleedkamer hebben we spelers uit Zuid-Amerika, Nederland, Spanje, overal ter wereld en we komen samen – de kleur van je huid en waar je vandaan komt maakt niet uit.

“Sport kan een grote rol spelen [in de strijd tegen racisme] omdat je veel mensen kunt bereiken.”

De Jong beschreef zijn tweet: “In de week van de wedstrijd tegen Estland was er in Nederland een incident waarbij mensen schreeuwden [tegen een zwarte speler].

“We besloten dat het goed zou zijn om een ​​verklaring af te leggen dat iedereen hetzelfde is. Georginio Wijnaldum en de groep besloten dat we met de armen omhoog zouden gaan om een ​​bericht te sturen.”

‘Het leven is niet meer hoe het was’

De Jong en zijn teamgenoten in Barcelona keerden in mei terug naar de training en La Liga zou op 11 juni worden hervat na een afwezigheid van meer dan drie maanden vanwege de coronaviruspandemie, waarbij Spanje een van de zwaarst getroffen landen was.

‘Ik had het virus niet, maar het leven is niet meer hoe het was’, zei De Jong. ‘Ik denk niet dat het mij als persoon heeft veranderd. Ik heb veel tijd met mijn vriendin doorgebracht, we waren in Nederland en we konden uitgaan – de situatie was iets comfortabeler dan in Spanje.

“Toen we in aparte groepen trainden moesten we wachten voordat de anderen vertrokken, ik kon geen ‘hallo’ tegen ze zeggen, dat was echt raar.

“Training is intens en misschien zijn we beter dan toen we stopten. Ik heb het gevoel dat er iets speciaals aankomt.”

‘Als je van je leven wilt genieten, wil je in Barcelona spelen’

De Jong, die zei dat het Frenkie-deel van zijn naam kwam omdat zijn ouders de band Frankie Goes to Hollywood uit de jaren tachtig leuk vonden, groeide op in een klein Nederlands dorp en kwam na een proefperiode bij Willem II.

Maar het duurde niet lang voordat hij naar Ajax ging, de Eredvisie won en vorig seizoen de halve finale van de Champions League bereikte, voordat hij zich bij Barcelona voegde voor een bedrag van £ 65 miljoen.